יום ראשון, 3 בפברואר 2013

בריאות

זה לא סוד שאמריקאים מוציאים הרבה כסף על בריאות.
מערכת הבריאות פה יקרה ומורכבת אבל לפחות היא נראית איכותית והשירות ברמה גבוהה.

למה מורכבת?
מערכת הבריאות היא פרטית וכל אחד בוחר לעצמו את פרטי הביטוח. אין בסיס כללי שעליו מוסיפים כיסויים נוספים, אלא יש כל מיני אפשרויות כמו HMO (כמו קופת חולים), PPO (ביטוח פרטי מורחב, יותר יקר כמובן), כל מיני תוכניות ביניהן, השתתפות מעסיק וקופה שחוסכים בה לצרכי בריאות עם פטור ממס. יש גם מונחים מבלבלים: co-pay, deductibles, out-of-pocket-maximum שעדין לא ברורה לי המשמעות שלהם.
אנחנו הלכנו על בטוח ועשינו את אחת התוכניות המקיפות והיקרות יותר, לפחות עד שנבין איך הכל עובד ונדע לבחור בצורה מושכלת יותר.

לגבי יקרה, צריך לזכור שבארץ משלמים מס בריאות שעולה ביחד עם ההכנסה (5%) ומגיע למאות שקלים בחודש. אם מוסיפים לזה כללית מושלם/מכבי מגן ועוד ביטוח פרטי, כנראה שבארץ שילמנו יותר, אבל לא עשיתי את החישוב.

בסופ"ש הקודם הייתי בתור ראשון אצל רופאת משפחה. לא הייתי חולה ולא קרה שום דבר אבל נראה לי לא הגיוני שנגור כאן ולא נכיר את שירותי הבריאות ולא נדע לאיזה רופא לפנות כשנצטרך. אז קודם כל בחרתי רופאה על סמך דירוג באינטרנט. יש לא מעט אתרים שמרכזים ציונים שניתנו לרופאים ומספקים גם כמה חוות דעת, מאוד שימושי וחוסך חיפוש כללי בבלוגים. אחר כך קבעתי תור, בקלות בטלפון, בלי לחכות שעה על הקו או חודש לתור. ההבדל המהותי ביותר בעיני לעומת קופת חולים בארץ הוא שתור אצל רופאת משפחה הוא חצי שעה, לא חמש-עשר דקות. חצי שעה כבר מאפשרת לרופא להשקיע קצת יותר זמן בבדיקה, ולא פחות חשוב, להסביר את האיבחון ואת אפשרויות הטיפול השונות.
כדי שתהיה סיבה רפואית לביקור התלוננתי על מיגרנות (בעיה אמיתית). הרופאה בדקה אותי וישבה איתי לפחות עשר דקות כדי להסביר על תוספי התזונה שכדאי לקחת, על תרופות ועל משככי כאבים ללא מרשם שכדאי לקחת ברגע שחושבים שעלולה להתחיל מיגרנה. היא גם שלחה אותי לבדיקות, שמסתבר, אפשר לעשות מייד אחרי התור ובאותו המבנה. לא צריך להגיע בין 7 ל 10 בבוקר, אחרי שקובעים תור שבוע מראש...
אחד הדברים שהמחישו לי את ההבדל הרב בשירותי הרפואה, וכאן אני מבהירה שמדובר באיכות השירות ולא באיכות הרופאים, הוא שבתוך השירותים יש חלון ששמים בו בדיקת שתן. כל כך פשוט, נוח ולא מביך.
דבר נוסף שבלט במרפאה הוא המראה היוקרתי שלה. הכניסה למרפאה נראית לא פחות מפוארת מלובי של מלון חמישה כוכבים. בכניסה יש פסנתר ופסלי זכוכית ענקיים של צ'יהולי. זה הרגיש מנופח וללא כל קשר, אבל בכל זאת, יפה ונעים. אגב, גם בבתי החולים בארץ יש גינות יפות ובברזילי יש איזור עם גלריה של יצירות אמנים ידועים, אבל יש לי תחושה שמדובר בתרומות ולא בהשקעה מתוך כספי החולים (או משלם המיסים).

ההשקעה העצומה בבריאות מאוד מורגשת בסטנפורד. העובדים יכולים להשתתף בתוכנית Be Well שבה מקבלים תמריצים כספיים אם בודקים את רמת השומנים והכולסטרול בדם ואם הולכים לסדנאות על התמודדות עם לחץ, תזונה נכונה ופעילות גופנית. לא מדובר על סכומים קטנים, אלא על מאות דולרים בשנה. סטנפורד מממנת את התוכנית בעזרת ההנחות שהיא מקבלת מספקי ביטוח הבריאות של העובדים. אני כמובן קפצתי על ההזדמנות וישבתי בהרצאה שבה בעיקר עצמתי עיניים ונשמתי... על דברים בסגנון הזה מקבלים $100.

איזור הקבלה + המתנה

מקווה שזה לא גס מידי...

פסלי זכוכית ענקיים בכניסה







תגובה 1:

  1. אז היכן בעצם עלות הבריאות גבוהה יותר? אצלנו בארץ או בארה"ב?
    רשלנות רפואית

    השבמחק